F.A.Q: Izolația reflectivă, conceptul de bariere radiante

Izolația reflectivă și barierele radiante sunt un subiect analizat de evaluatorii energetici mult timp, asupra cărora s-au făcut multiple studii pentru a-i vedea cu adevărat eficiența și practicitatea. Înainte de a alege acest tip de izolatie pentru casa ta pentru o performanta energetica superioara , informează-te exact despre avantaje și modalitățile de montaj. Iată câteva răspunsuri care te-ar putea ajuta să iei decizia corectă. 

1. Ce este o barieră radiantă?

Barierele radiante funcționează pe principiul reducerii transferului de căldură prin radiații, aceasta fiind direct proporțională cu emisia de suprafață a materialului. Măsurătorile emisiei tuturor materialelor au valori cuprinse între 0 (zero)  – fără transfer de căldură radiantă și 1 – corespunzător suprafețelor negre sau a materialelor total radiante. Elementele folosite în mod uzual în construcții – lemnul, zidăria, vata, polistiren au emisii de suprafață de aproximativ 0,85, de unde reiese faptul că au o rată ridicată de transfer de căldură radiantă. Produsele care sunt definite ca fiind bariere au valoarea acestei rate scăzută, în speță mai mici sau egale cu 0,1. Acest indicator duce la o temperatură mai scăzută în interior vara, deoarece energia radiantă este transferată, cu ajutorul barierei, către exteriorul clădirii. Iarna, fenomenul se manifestă în sens invers, ajutând la un consum energetic redus pentru încălzirea casei. 

2. De ce barierele radiante nu au o valoare „r”?

Valorile „R” (rezistența termică a unui material) sunt, după cum bine se știe, un criteriu de performanță utilizat pentru determinarea performanței termice comparative a produselor de izolare în masă (vata minerala , vata bazaltica, fibre, celuloză, spumă, lână, polistiren etc). Barierele radiante oferă beneficii într-un mod diferit – prin reducerea de căldură radiantă într-o structură, rezultând temperaturi mai mici ale suprafeței interioare vara si invers iarna , temperaturi care nu pot fi cuantificate într-o valoare R, deoarece termoizolația reflectiva nu oferă doar o inerție la radiația termică la fel ca și izolațiile în masă convenționale pentru care importanta este grosimea, ci un mix de barieră (camerele de aer neconductiv) si reflecție (folia de aluminiu de pe ambele părți) 

3. Cum funcționează barierele radiante?

Sistemele de bariere radiante funcționează prin reducerea  transferului de căldură radiantă. Pentru eficienta maxima, produsul trebuie să fie montat cu un spatiu de aer in proximitate . Cea mai bună perioadă în care barierele radiante își demonstrează calitățile  este anotimpul calduros. Astfel, ele reduc transferul de energie radiantă într-o structură, rezultând un confort sporit si utilizarea redusă a aerului conditionat si a sistemelor HVAC. 

In anotimpul rece termoizolatia reflectiva reduce pierederea de caldura prin radiatie , conductie si convectie deoarece pe toata suprafata izolata nu exista punti termice avand un aport important la reducere cheltuielilor pentru incalzire. In general investitia in termoizolatia reflectiva se amortizeaza prin reducerea costurilor energetice intr-o perioada de 24-36 de luni. 

4. Ce tipuri de bariere radiante sunt disponibile?

Deși există mai multe tipuri de barieră radiantă pe piață, majoritatea produselor disponibile se încadrează în două mari categorii: 

– Laminate din folie de aluminiu pe ambele parti : folia de aluminiu laminată pe un compus din polietilena ignifuga cu camere de aer neconductiv – Evoluati si cu durata de viata egala cu a constructiei 

– Polimeri din plastic aluminizați – un strat subțire de pelicule din aluminiu atașate unui polimer din plastic printr-un proces de vidare  ( pet-metalized ca denumire tehnica ) care au un randament scazut si o durata de viata incerta. 

5. Câre sunt costurile de montare a barierele radiante?

Pentru un proiect  de acoperis in construcție, folosind termoizolatia reflectiva costurile de instalare sunt reduse la aproximativ 40%  fata de varianta cu acelasi randament dar cu izolatie conventionala. Costurile termoizolatiei reflective , barierei radiante sunt in medie cu 10-15 % mai reduse decat o izolatie conventionala similara ca si performante . Pentru proiectele de renovare sau reabilitare energetica a acoperisului sau fatadei termoizolatia reflectiva se preteaza ca alegere si datorita faptului ca se monteaza mai rapid fara a ingreuna structura sau a consuma din spatiu . 

6. Este bariera radiantă mai bună decât izolația în masă?

În legătură cu acest aspect, nu putem vorbi despre o comparație între cele două, deoarece oferă beneficii diferite. Cu un sitem de 2 bariere radiante peste astereala si sub capriori se va echivala cu un sistem de izolatie conventionala de 30-35 cm deoarece si aerul dintre cele 2 bariere va fi un tampon neconductiv exact ca un geam termopan .Cele două tipuri de produse se pot completa si reciproc. Astfel, bariera radiantă montata in mix cu  izolația conventionala o ajuta  să fie mai eficientă și, implicit, temperaturile din mansardă vara vor scădea. De aici rezultă un transfer de căldură mai puțin conductiv pentru izolarea în masă. Intr-un mix de termoizolatie reflectiva spatiu de aer 2cm si izolatie in masa de 10cm se ajunge la o performanta energetica echivalenta cu 22 – 25 cm de izolatie conventionala eliminand puntile termice , bariera de vapori si necesitatea realizarii a unei substructuri sub capriori pentru a monta tesut izolatia conventionala. Deci un raport de performanta costuri, net superior . 

7. Bariera radiantă afectează semnalele WIFI sau celulare?

În general, aluminiul dintr-o bariera radianta protejeaza impotriva radiatiilor electomagnetice de la antene si alti emitatori externi si poate afecta transmisia undelor radio, utilizate atât de telefoanele mobile, cât și de sistemele Wi-Fi. Majoritatea produselor considerate ca fiind bariere radiante conțin un strat subțire de aluminiu. Acest lucru poate avea, într-adevăr, un ușor impact asupra semnalelor emise, dar acesta se așteaptă să fie unul minim. Acoperișul sau pardoseala acoperă aproximativ 20-30% din suprafața unei case.  Analizând aceste două aspecte, impactul real este extrem de ușor, motiv pentru care este greu de observat.  

8. Cum ar putea izolație reflectivă să prevină condensul?

Izolația reflectiva este adesea o soluție remarcabilă la problemele de condensare. Pauza termică oferită de spațiul de aer si montarea continua fara punti termice împiedică aerul cald și pe cel umed din interiorul unei clădiri să interacționeze cu aerul rece din exteriorul clădirii. Când produsul este instalat corect, cu suprapuneri si sigilat cu banda adeziva de aluminiu , conditiile realizarii condensului  vor fi eliminate. 

9. Trebuie să sigilez toate suprapunerile si inchiderile perimetrale in alte elemente ale constructiei?

În funcție de aplicația aleasă de dumneavoastră, vă rugăm să consultați instrucțiunile de instalare oferite de către producător . 

10. Se poate instala bariera radiantă numai pe anumite porțiuni specifice ale acoperișului?

Deși unele beneficii vor fi obținute printr-o instalare parțială, acest lucru nu este recomandat. Beneficiul dumneavoastră va fi proporțional cu dimensiunea suprafeței în care este instalat produsul. Pentru a vă bucura de rezultate bune și de beneficiile complete ale produsului, aveți nevoie de o anvelopare completă a suprafeței sarpantei, inclusiv frontoane.  

11. Șindrila , tigla sau tigla metalica va fi afectată de bariera radiantă?

Cu siguranță acest lucru nu se va întâmpla. Există o gamă variată de mecanisme care disipă căldura blocată de bariera radiantă in special montarea ventilata pe sipci si contrasipci a invelitorii. Studiile efectuate au arătat că temperaturile la nivelul tiglei cresc cu aproximativ 10-15 grade Celsius folosind bariere radiante. Acest lucru se situează cu mult sub temperatura de 90 grade C pe care o garantează majoritatea producătorilor . 

12. Se poate instala izolație reflectiva și pe pereți?

Desigur că acest lucru este posibil. Pentru a face acest lucru, țineți cont de faptul că spațiul de aer trebuie menținut între suprafața reflectiva a produsului și orice alte materiale. Acest lucru poate necesita metode și materiale de construcție suplimentare pentru a crea spațiul de aer necesar. 

13. Poate fi instalata spumă, peste bariera radianta din pod?

Un spațiu de aer trebuie să existe pe una din partile reflectorizante ale produsului pentru a vă bucura de toate beneficiile oferite . Aplicarea spumei pe toată suprafața va reduce partial beneficiile. În concluzie, preferabil este ca spuma sa nu fie in contact direct cu termoizolatia reflectiva. 

Construiesti  sau te pregătești să faci o schimbare în locuința ta? Nu ezita să ne contactezi pentru orice întrebare! 

Copyright © Isolair Thermo 2022 All Rights Reserved

About Author

IsolAir Thermo

Copyright © Isolair Thermo 2024 All Rights Reserved

WhatsApp