Dacă intenționați să construiți, este important să fiți conștienți de noile standarde de construcție care sunt  în vigoare începând cu anul 2021. Obținerea standardului Nzeb este unul dintre ele.

Ce sunt clădirile construite după standardul Nzeb ( energie aproape zero) ?

Clădirile cu consum de energie aproape zero sunt definite ca fiind clădiri cu o performanță energetică foarte ridicată. Conform directivei privind performanța energetică în clădiri (EPBD), cantitatea aproape zero sau foarte mică de energie necesară utilizării, ar trebui acoperită într-o măsură semnificativă de energie din surse regenerabile, inclusiv energie din surse regenerabile produse la fața locului sau în apropiere.

În articolul de astăzi, ți-am pregătit câteva delimitări conceptuale în ceea ce privește standardul Nzeb al unei clădiri. De asemenea, vorbim și despre diferența dintre o casă pasivă și una eficientă energetic.

Casă pasivă sau eficientă energetic?

Diferența dintre un concept și altul este reprezentată de valoarea consumului de energie. Aceasta este raportată la un an, pentru a încălzi și răci locuința. O casă pasivă trebuie să aibă consumul de energie mai mic de 15 kWh/m2/an, pentru a primi documentația care certifică acest standard. În altă ordine de idei, o casă eficientă energetic nu trebuie să depășească 45-50 kWh/m2/an. Încadrarea locuinței în unul din aceste standarde are scopul de a reduce la minim consumul de energie dintr-o locuință.

Ce presupune o casă nZEB?

Termenul nZEB este prescurtarea expresiei ”nearly zero energy building”, ceea ce se traduce ”casă cu consum de energie aproape zero”. Pe scurt, locuințele al căror consum de energie este mai mic de 112 kwh/m2/an. Coeficientul de consum diferă însă pentru, birouri sau clădiri rezidențiale.

Eficiența energetică: pilonul principal al casei nZEB

Diferența dintre legislația din anii anteriori și cea actuală este că în România acest standard a devenit obligatoriu pentru construcțiile noi . Fără îndeplinirea acestuia din stadiul de proiect , teoretic, nu se vor mai emite autorizații de construcție. Acest lucru are atât avantaje, cât și dezavantaje, desigur. Principalul avantaj pentru locatari este consumul redus de energie în locuință. Dezavantajul ar fi, desigur, obținerea acestui consum redus. Se poate realiza prin investiții suplimentare în sistemul de termoizolație și în sistemul de încălzire-răcire. Astfel, se poate obține autorizația de construire și intabularea imobilelor. Deși l-am numit dezavantaj, trebuie să recunoaștem, că, în fond, este tot un avantaj. Acesta se resimte pe termenul lung în nivelul redus al  facturilor la energie. Totuși, mai sunt și alte aspecte de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba despre standardul nZEB. Vorbim despre ele în cele ce urmează.

Pentru ca proiectul de construcție să fie autorizat cu succes, arhitecții trebuie să țină cont de performanța materialelor din termosistemul clădirii. Termoizolarea acoperișului, precum și a fundației trebuie realizată dintr-un mix de produse de izolație. Aceste ar trebui să asigure eliminarea punților termice, reducerea la minim a pierderilor energetice prin utilizarea de materiale cu emisivitate redusă * ( sub 0,1 emisivitatea la scanarea termică) și cu menținerea garantată a performanțelor de-a lungul  duratei de funcționare a clădirii.

Pentru ca o locuință să obțină certificarea standard nZEB, minim 30% din energia consumată trebuie să fie din surse regenerabile. În fond, aceasta trebuie să fie produsă la fața locului sau în imediata apropiere. Dintre acestea enumerăm: panouri solare, pompe de căldură, panouri fotovoltaice, energie eoliană și altele.

Eficientizează construcția la standardul NZEB cu IsolAir Thermo

Casa care consumă multă energie și generează costuri foarte mari cu siguranță nu este pe lista de dorințe a nimănui. Folosind materialele potrivite și termoizolația reflectivă IsolAir Thermo recomandată de auditori energetici, vei obține un nivel ridicat de performanță energetică al clădirii.

IsolAir Thermo montat in mix cu  izolația convenționala o ajuta  să fie mai eficientă eliminând punțile termice si transferul prin convecție,  suplinind si rolul de barieră de vapori la interior . Într-un sistem de acoperiș cu 15 cm izolație vată + IsolAir Thermo se ajunge la o rezistenta termica a sistemului de 5.73 m2K/w

Eficiența energetică este dată de reflecția radiației termice în proporție de 97%, eliminarea transferului prin convecție, eliminarea punților termice pe toată suprafața și transferul prin conducție foarte redus prin montarea cu un spațiu de aer de minim 2 cm. În timpul iernii nu permite căldurii să se piardă, astfel consumul de energie termică va fi  scăzut. Pe timp de vară, nu va permite căldurii să pătrundă în locuință, eliminând efectul de seră în mansardă. Din acest motiv vei economisi energie pentru răcire și vei beneficia de confort .

Nu trebuie să îți faci griji nici de durabilitatea IsolAir Thermo aceasta fiind egală cu a construcției. Izolația reflectivă este  o soluție remarcabilă la problemele de condensare. Pauza termică oferită de spațiul de aer uscat neconductiv din alveole și montarea continuă fără punți termice împiedică aerul cald și pe cel umed din interiorul unei clădiri să interacționeze cu aerul rece din exteriorul clădirii.

IsolAir Thermo instalat în mansardă sporește confortul acustic mai ales în sezonul ploios, prin atenuarea fonică de 20 db.

Etanșeitatea aerului (Air Tightness). Introducerea noilor standarde NZEB vor necesita un rezultat al testului de presiune a aerului de cel puțin 5m3/(h.m2)@50Pa. Se va pune mai mult accentul pe proiectanți pentru a identifica elementele adecvate de barieră radiantă echivalentă și stabilirea responsabilității pentru respectarea detaliilor de execuție.

Un alt avantaj pe care nu îl putem neglija este ușurința în montaj. Poți opta pentru montarea de către partenerii noștri agreați sau, poți face chiar și tu acest lucru. Îți vom oferi suportul necesar pentru a alege sistemul corect de aplicare în funcție de proiectul tău si cerințele arhitectului , materialele adiționale necesare, precum și sfaturi pentru montaj și suport tehnic la montaj.

IsolAir Thermo este acreditat de către ROGBC – Consiliul Român pentru Clădiri Verzi datorită faptului că este o termoizolație ecologică care nu conține substanțe dăunătoare sănătății. Pentru un plus de confort și siguranță, îți oferim ajutor pentru a realiza o analiză energetică sau certificarea  nZEB, prin intermediul auditorilor energetici autorizați cu care colaborăm.

Copyright © Isolair Thermo 2022 All Rights Reserved

About Author

IsolAir Thermo

Leave A Comment

Copyright © Isolair Thermo 2024 All Rights Reserved

WhatsApp