Un frigider A++ într-o casă D.

Prezentul articol este un îndemn la creșterea vigilenței din punct de vedere termic atunci când se face achiziția unei locuințe.

OK. Și ce legătură are asta cu frigiderul.

Consumul de energie al unui frigider raportat la energia consumată pentru încălzirea unei case de clasă energetică D este extrem de mic.
Este cam ca o buburuză pe un pepene galben mărișor.

Și cu toatea astea decizia de achiziție a unui frigider a devenit un proces mult mai complex decât decizia de achiziție a unei case.

Frigiderul trebuie să fie obligatoriu A++, sau A+ minim, pe când o casă….

Decizia de cumpărare a unui frigider a devenit, în contextul unei oferte foarte variate, un proces deosebit de complex:

Toate acestea pentru un obiect care costă 5 – 600 de euro și care are viață de vreo 10 ani.

Un frigider de clasa energetica D consuma  cam 600 kWh/an, unul clasa A++ cam 250. Economie vreo 300 kWh/an.

Decizia de cumpărare a casei este mult mai simplă:

Apoi când intru la un moment dat într-un apartament (casă), știu că ea e aleasa. De obicei criteriul de alegere este: ”Vai ce drăguță e…”

De obicei la o casă aspectul consumului energetic este pe ultimul plan atâta timp cât ”e drăguță”. Aflu despre clasa energetică a imobilului la semnarea actelor la notariat, atunci când vânzătorul este obligat să aducă Certificatul Energetic, dar nu mă interesează foarte tare..

Și asta la o investiție de 80 – 100.000 euro pentru următorii 30 -40 de ani.

Și asta în condițiile în care, la locuințe, diferențele între diferite clase energetice sunt de ordinul miilor sau zecilor de mii de kWh pe an.

O casă, în suprafață de 100 mp, de clasă energetică D consumă cam 20.000 kWh pe an, una de clasa energetică B (ca să nu zic una A sau pasivă) consumă cam 10.000 kWh pe an. Deci o economie 10.000 kWh.

Nu vreau să se înțeleagă cumva că scopul meu e să descurajez achiziția de frigidere sau alte electrocasnice performante. Din contră. În spiritul blogului, o încurajez cu tărie, ca un pas obligatoriu în obținerea unor case performante energetic. Eficiența energetică nu se referă doar la încălzirea casei sau doar la frigidere și mașini de spălat. Se referă la pachetul complet care include toți consumatorii energetici.

DAR….

În ultimii ani tot ce înseamnă ofertă de aparate electrocasnice pe piață sunt din clasă energetică minim A+.

În schimb în ceea ce înseamnă oferta de locuințe din România marea majoritate sunt de clasă energetică C sau D și un număr semnificativ de clasă E sau chiar F.

Ce vă sfătuiesc este ca la lista cu criterii în alegerea unei locuințe să adăugați și un punct dedicat analizei din punct de vedere termic al imobilului de analizat.

Solicitați un certificat energetic înainte de a lua decizia de achiziție, sfătuiți-vă cu un specialist asupra aspectelor care pot afecta comportamentul termic (punți termice, calitate ferestre, pierderi de căldură, neetanșeități, etc.).

Criteriul eficienței energetice ar trebui să fie decisiv în luarea hotărârii finale.

Făcând analizele de mai sus, chiar dacă veți face totuși achiziția pe principiul că e ”drăguță” măcar veți avea o imagine destul de clară asupra măsurilor pe care va trebui să le luați în viitor pentru eficientizare termică în vederea reducerii consumurilor.

Repet și subliniez diferența de consum aferent încălzirii locuinței poate fi, între diferite clase energetice, de 10.000, 20.000 și chiar 30.000 kWh pe an, adică multe mii de euro.

În imaginea de mai sus am reprezentat clasele energetice ale clădirilor sub formă de panouri găurite.

Panourile reprezintă izolația casei iar găurile sunt locuri prin care căldura din casă se ”scurge” spre exterior.

Gândiți-vă că fiecare găurică este responsabilă de costuri (la o casă de 100 mp) de 15 euro pe an.

Se observă că o casă pasivă are izolația aproape intactă pe când o casă de clasă F este practic o sită.

Când veți dori să achiziționați, sau să construiți o locuință ar fi bine să vă gândiți la acest exemplu. 

Sursa articol: desprecasepasive.ro

Copyright © Isolair Thermo 2022 All Rights Reserved

About Author

IsolAir Thermo

Copyright © Isolair Thermo 2024 All Rights Reserved

WhatsApp