1.Ce înseamnă și ce presupune izolarea pardoselii?
2. Ce beneficii aduce izolația corectă a pardoselii?
2.1. De ce avem nevoie de izolație între placa de beton și podea?
3. Opțiuni de termoizolații pentru pardoseală: Folia Termoreflectivă și Polistirenul Extrudat
4. Care este cea mai bună izolație termică pardoseală raport calitate-preț-performanțe
5. Tehnici de montaj al termoizolației în pardoseală
5.1. Izolație cu încălzire în pardoseală
5.2. Izolație sub șapă
5.3. Izolație sub podea fără șapă
6. Cum se izolează placa de elevație în funcție de material
6.1. Izolare pardoseală din beton
6.2. Izolare pardoseală din pământ (pietriș sau balastru tasat)
6.3. Izolare pardoseală din lemn
7. Izolarea unei pardoseli la parter vs etaj
8. Cât costă izolarea pardoselii?
8.1 De ce să apelați la o echipă de specialiști când vine vorba de termoizolarea pardoselii?
9. Cele mai frecvente greșeli în montarea izolației pardoselii – din experiența noastră
10. În concluzie
Izolarea pardoselii aduce un confort sporit în locuință și contribuie la reducerea facturilor de întreținere – iarna se pierde mai puțină căldură (pardoseli mai puțin reci).
Mai jos găsiți un ghid cuprinzător despre izolarea pardoselii: ce înseamnă, cum se face, ce materiale se folosesc și de ce etc. Sperăm să vă fie cât mai util!
Izolarea pardoselii e foarte asemănătoare cu izolarea pereților exteriori ai unei case (ca principii de funcționare), chiar dacă există și diferențe importante (la nivel de materiale și metode).
În ambele cazuri se folosesc diverse materiale care împiedică încăperea sau clădirea să piardă căldură iarna.
Uneori se folosesc și materiale mai subțiri dar performante pentru acest tip de izolație. Pardoseala nu se ridică prea mult și astfel nu cauzează neplăceri când cotele nu vă permit (nu vreți să fiți nevoiți să decupați din ușă, de exemplu).
Sfatul nostru:
După ce ați tras toate utilitățile necesare – apă, curent, internet sau canalizare – este foarte important ca meșterul dumneavoastră să pună o izolație de calitate, exact așa cum este recomandat de proiectant sau de producător. Vă vor rămâne mai mulți bani în buzunar iarna, iar vara veți avea confortul dorit.
NU faceți economie la început ca să nu aveți costuri ridicate la facturi mai târziu.
“Să pun izolație în pardoseală?” Dacă citiți acest articol probabil cântăriți o astfel de decizie.
Iată 3 beneficii importante pentru care noi credem că merită investiția inițială și efortul:
După cum vedeți, “paza bună trece primejdia rea”: vă protejați buzunarul pe termen mediu și lung, atât prin facturi mai mici, cât și prin mai puține reparații costisitoare.
Să mergem mai departe!
Indiferent dacă ne aflăm la demisol, la parter, la etaj sau la mansardă, o izolare corectă ajută la oprirea transferului termic și a umezelii.
Asta înseamnă că temperatura rece din pământul de sub casă și din fundație ajunge mult mai greu în podeaua de la parter.
De asemenea, vă păzește de întotdeauna-neplăcutul-mucegai.
Dar cel mai direct beneficiu va fi acesta: podeaua izolată reține cât mai mult temperatura încăperii și astfel nu veți fi nevoiți să purtați tot timpul șlapi sau ciorapi groși prin încăpere, mai ales in sezonul rece .
E bine să cunoașteți ce opțiuni aveți când vine vorba de termoizolație. Pardoseala nu e nici ea o excepție și e important să știți că materialele sunt diferite decât cele pentru izolarea unui pod, de exemplu (deși folia reflectivă multistrat IsolAir Thermo poate fi folosită în ambele cazuri cu succes).
În continuare vom compara Polistirenul Extrudat (unul dintre cele mai cunoscute și utilizate materiale de termoizolație a unei pardoseli) și Folia Termoreflectivă de la IsolAir Thermo din punctul de vedere al beneficiilor și al compatibilității .
Polistirenul extrudat se găsește de regulă în mai multe grosimi: de la 2 cm, 3 cm, 5 cm și 10 cm. Pentru o izolare cât mai bună a pardoselii este recomandat ca polistirenul să fie cât mai gros, dar cu cât polistirenul este mai gros, cu atât mai mult veți fi obligat să ridicați nivelul încăperii și mai mult pentru a avea confortul dorit și spațialitate. În cazul pardoselilor încălzite acesta se prezintă și sub formă de placă cu nuturi sau placă tacker, care are rolul de suport pentru conductele de încălzire.
Așadar, dacă nu ați luat în calcul acest aspect încă de la începutul construcției sau aveți de renovat un spațiu care nu vă permite ridicarea nivelului pardoselii, recomandarea este să folosiți o izolație termoreflectivă care include multe beneficii care completează polistirenul mai subțire.
Un alt aspect nedorit al polistirenului extrudat îl reprezintă lăsarea umidității sau a apei să urce din placa de beton sau pavimentul existent către șapă.
Folia termoreflectivă o puteți monta pe placă ușor și fără alte materiale adiacente, asigurând și protecție față de umezeală.
Pe lângă grosimea excesivă a polistirenului extrudat care trebuie folosit pentru o izolare de calitate mai există și pierderile de materiale rezultate din căzături sau resturi. Acestea nu mai pot fi folosite în altă parte decât sub formă de umplutură cu discontinuități în izolare.
Folia termoreflectivă poate fi utilizată fără pierderi. Fiecare capăt poate fi utilizat corect și benefic (fără să piardă din performanțele de izolare) în orice colț sau locuri înguste, asigurând o izolare continuă, fără punți termice (fără condensare) pe întreaga suprafață.
Aluminiul din care este acoperită folia termoreflectivă pe ambele părți oprește categoric transferul de umiditate sau vapori de apă din interior sau către interiorul încăperii. Totodată oprește apariția condensului și a nedoritului mucegai în zonele de intersecție a structurilor de beton.
De asemenea, poate fi lăsată mai mult timp descoperită, fără să înmagazineze umezeala, până ce instalatorii și electricienii își trag instalațiile lor. Bineînțeles, ultima etapă din proces este turnarea șapei, înainte de finisaje precum parchet, gresie etc.
Noi credem că cel mai potrivit criteriu pentru cea mai bună izolație termică pardoseală este raportul calitate-preț-performanțe.
Probabil nu vă doriți nici opțiunea prea ieftină, care de obicei nu-și face treaba, dar nici să plătiți prea mult fără să primiți la schimb performanțe pe măsură.
Printre cele mai noi și inovatoare materiale de pe piață este folia termoreflectivă care este destul de subțire (1 cm) dar oferă beneficii importante dpdv al umezelii, căldurii radiante și a etanșării continue.
Folia reflectivă nu necesită montare cu adezivi, nu necesită un instructaj superior la montare, nu ridică mult nivelul, greutatea ei fiind foarte redusă față de alte materiale de izolare.
De asemenea, datorită compoziției, folia termoreflectivă nu înmagazinează umiditatea sau mucegaiul. Aluminiul cu care este acoperită folia reflectivă pe ambele părți este folosit cu succes și de mult timp în bucătării si industria alimentară, deci nu este toxic pentru sănătatea omului și este prietenos cu mediul.
Compoziția membranei termoreflective multistrat IsolAir Thermo care este formată din camere de aer uscat neconductiv, stratificate sub formă de fagure și folie aluminiu izolație termică în dublu strat, nu lasă temperaturile reci de afară să intre în contact cu temperaturile și umiditatea din interior sau să se infiltreze în elementele de structură.
IsolAir Thermo 40mp + 50ml banda Alu
Așadar, folia termoreflectivă vine în ajutorul dumneavoastră datorită faptului că este subțire de aprox 1 cm și astfel nu sunteți obligat să folosiți alte materiale de grosimi prea mari și cu alte costuri în plus la montaj.
Înălțimea tavanului contează – și nu puțin!
Când alegeți folia termoreflectivă IsolAir Thermo, meseriașul puteți fi chiar dumneavoastră, adică o puteți monta singur.
3 Beneficii ale izolării eficiente cu IsolAir Thermo:
În acest articol acoperim 3 tehnici importante de montaj al termoizolației în pardoseală:
Dar înainte de asta, iată 3 bune practici de care să țineți cont ca să aveți parte de o lucrare cât mai reușită:
Să luăm acum pe rând cele 3 tipuri diferite de montaj în funcție de aplicație:
Izolația cu încălzire în pardoseală poate aduce o mare bucurie întregii familii.
Imaginați-vă cum este să umblați desculț prin bucătărie, prin living, baie sau hol, în toiul iernii. Afară poate fi un ger năprasnic, dar sub picioarele dumneavoastră senzația e una de căldură, ca la gura sobei din bucătăria bunicii.
Astfel, membrana termoreflectivă devine principala barieră între placa rece de beton și instalația de încălzire din șapă. Temperatura rece a betonului rămâne la exterior, iar căldura de la instalația de încălzire rămâne în interior datorită pauzei termice realizată de straturile de aer și foliile de aluminiu neemisiv.
Căldura venită din interior va întâlni temperatura rece a plăcii de beton și va exista riscul de condens în zonele expuse.
Toți producătorii de sisteme de încălzire în pardoseală recomandă măcar o barieră de vapori între placa de beton și polistiren.
Folia termoreflectivă multistrat IsolAir Thermo se montează între placa de beton și următoarele straturi de izolație sau șapă rece sau încălzită. Se ridică perimetral pe perete și are rolul de rost de dilatare, asigurând și o izolație continuă între șapă și perete.
Pentru termoizolarea pardoselilor încălzite, utilizarea IsolAir Thermo aduce o serie de avantaje net superioare față de izolațiile non reflective. Se asigură un randament mai bun al sistemului și un timp mai rapid de încălzire al șapei și a climatului din încăperea respectivă.
Izolația sub șapă fără încălzire în pardoseală e similară cu cea descrisă mai sus, doar că – așa cum o spune și numele – nu include instalația de încălzire.
Stratificarea materialelor poate fi observată în schița de mai jos:
Stratificație:
– IsolAir Thermo poate fi instalat sub toate sistemele de încălzire în pardoseală: placă cu nuturi, placă tacker, polistiren, sistem de plasă sudată, reglete de ghidaj, șapă subțire prefabricată.
Puteți folosi izolație sub podea fără șapă atunci când nu mai sunt necesare alte tipuri de izolație (cum e, de exemplu, la etaj, când nu aveți încălzire în pardoseală).
În astfel de cazuri peste folia termoreflectivă vine direct parchetul sau vin podele canelate de tip lambriu.
De asemenea, poate fi montat și sub dușumele de lemn, parchet laminat, osb. Asigură un coeficient de transfer termic redus și reflectă radiația termică din apropiere ca un distribuitor de căldură spre spațiul locativ fără a încălzi și placa de beton.
Pe lângă proprietățile termice pe care le oferă IsolAir Thermo, prin structura sa de alveole stratificate cu aer uscat, folia absoarbe o parte din poluarea fonică produsă de zgomotele de impact.
Totodată este foarte rezistentă și împotriva șocurilor mecanice, adică nu se deteriorează dacă este lovită accidental.
Și nu în ultimul rând, creează o barieră impermeabilă care împiedică umezeala din substraturile podelei să ajungă la parchet.
Aici puteți vedea un scurt video [00:43] cu imagini ilustrative despre cât de ușoară este montarea Isolair Thermo pentru izolarea pardoselii:
Izolarea pardoseliii din casă poate să difere și în funcție de materialul plăcii de elevație sau pavimentului suport: beton, lemn și chiar pământ, pietriș sau balastru tasat.
Dinamica imprevizibilă a temperaturilor la nivel mondial ne obligă pe toți să căutăm soluții sustenabile, cât mai naturale și benefice pentru sănătate pentru a izola orice tip de construcție: casă, cabană, container, rulotă etc. Și nu în ultimul rând ne dorim ca facturile la energie să rămână cât mai accesibile.
Folia termoreflectivă se aplică direct peste placa de beton sau de lemn. Suprafața ar trebui să fie cât mai curată și, pe cât posibil, să fie și fără imperfecțiuni majore.
Peste izolația reflectivă montată pe placa de beton vine de regulă (și în funcție de caz) o plasă sudată pentru armarea șapei care vine trasă deasupra.
Dacă totuși doriți să montați și un sistem de încălzire în pardoseală, atunci tubulatura de încălzire se montează pe placa cu nuturi sau tacker sau direct pe plasa de armare, iar după aceea vine trasă șapa propriu-zisă.
Când vine vorba de ordinea de așezare a materialelor peste placă, membrana termoreflectivă are locul doi: beton – folie izolație termică reflectivă, paviment de lemn – folie reflectivă, balastru tasat – membrană reflectivă, podea container – membrană reflectivă.
Dar când vine vorba de izolarea împotriva trasferului de temperatură și umiditate, folia reflectiva rămâne pe primul loc ca importanță.
Izolarea pardoselii din beton e un subiect de maximă importanță.
Am putea spune că betonul este principalul material de construcție al tuturor clădirilor sau fundațiilor. Betonul este, de asemenea, un material care are tendința, în lipsa directă a razelor solare, de a rămâne rece pe toată durata anului.
De aceea este bine să avem o izolație cât mai eficientă, durabilă și care să ne ferească de o viață tot mai scumpă.
Izolarea termoreflectivă e o soluție foarte utilă în acest caz. Ea devine principala barieră anti-condens, anti-umezeală și anti-temperaturi reci venite din beton. Este o membrană multistrat, etanșă, care este potrivită pentru orice încăpere.
Pe orice placă de beton curățată, aspirată și fără imperfecțiuni, este necesară aplicarea foliei termoreflective multistrat direct pe beton și perimetral 10 cm pe perete, înainte de a monta instalația de încălzire sau de a turna șapa.
Apoi, este foarte important ca șapa care vine turnată să fie ca într-un cofrag și să nu aibă contact direct cu placa de beton sau cu peretele, reducând cât mai mult posibil punțile termice.
Există două beneficii importante pe care le oferă o bună izolare a pardoselii, eliminând la maxim posibil risipa:
Sfatul nostru:
Pentru etanșarea corectă a izolației pardoselii este foarte important ca folia termoreflectivă să fie îmbinată ermetic tot cu o bandă aluminizată.
Cum adică “izolare pardoseală din pământ?” poate vă întrebați.
Ei bine, betonul poate fi turnat direct pe pământ (cu armarea aferentă, bineînțeles), dar recomandarea ar fi să existe totuși o pătură consistentă de pietriș sau balastru tasat bine deasupra pământului.
Pentru ca temperatura rece și umiditatea solului să nu urce în placa de beton și ca laptele de ciment să nu se scurgă inutil în balastru, este recomandat să fie montată înaintea plasei de armare o folie termoreflectivă. Asta pentru a avea iarna o temperatură a șapei optimă, pentru a evita apariția condensului și bineînțeles reducerea consumului de energie, mai ales pe timpul iernii.
E o investiție inteligentă la început, ca să evitați costuri nenecesare mai mari ulterior.
Șapa, fiind tot timpul uscată, are tendința naturală de a atrage umezeala din pământ, formând astfel condens și umiditate la nivelul solului.
Dar prin proprietățile termice inovatoare ale foliei termoreflective va rezulta o temperatură constantă a șapei, fără infiltrații de umiditate sau apă care în lipsa foliei ar fi trasă natural din pămant.
Ca și în cazul betonului, la structurile de pardoseală din lemn este necesară o izolare de calitate atât din motive termice, cât și fonice.
Nu vă doriți să se audă acea lovitură jenantă între parchet și structura sau podeaua din lemn.
Necesitatea unei izolări termice corecte și de calitate constă în faptul că umezeala relativă din încăpere, atât de importantă pentru corpul uman, nu ajunge la structura de lemn. Astfel, în timp, e oprită apariția mucegaiului și a mirosului neplăcut oferit de acesta.
Isolair Thermo are două straturi de aluminiu care reflectă căldura înapoi în interior și opresc strategic toată umezeala oferită de încăpere din a ajunge la structura de lemn.
De asemenea, după montarea foliei pe scândură sau OSB direct se poate aplica cu ușurință și în deplină siguranță parchetul.
Izolarea unei pardoseli la parter este de obicei mai complexă decât izolarea unei pardoseli de la etaj.
Diferența principală vine din faptul că parterul este mai aproape de sol, iar umezeala și frigul tind mai mult să intre în interior. Din acest motiv e necesară izolarea corectă și eficientă la parter și, de asemenea, încălzirea în pardoseală la parter. În foarte puține cazuri veți întâlni izolare efcientă în pardoseală la etaj deoarece este mai puțin necesară.
La parter e nevoie de un material de izolație precum membrana multistrat Isolair Thermo pe placă, sistemul de încălzire în pardoseală (dacă există) și șapă, acestea ducând automat la costuri mai ridicate față de etajele superioare.
Așadar, atât pentru parter, cât și pentru etaj, o izolație cum este folia termoreflectivă reprezintă un mare și real avantaj. Nu necesită adezivi speciali la montare sau o manoperă în plus și își face simțită prezența prin timpul scurt de încălzire al pardoselii și pierderile termice reduse pe toată perioada construcției.
`IsolAir Thermo 20mp + 25 ml banda Alu
Și nu uitați: indiferent dacă vorbim de parter sau etaj, o izolare bună, de calitate și trainică va face în timp diferența în buzunarul dumneavoastră.
Sfatul nostru:
Este recomandată izolarea pardoselii cu IsolAir Thermo pe toată suprafața, în special la parter, fără a evita vreun spațiu din considerentul unor economii minore.
Izolația termică în partea inferioară a clădirii reduce transferul de temperatură din pardoseală către structura exterioară.
IsolAir Thermo având performanțe și un coeficient de conductivitate termică superior polistirenului extrudat de 5 cm, se montează ușor pe toată suprafața, neexistând punți termice.
Prețul exact pentru izolarea pardoselii depinde de mulți factori: de la prețurile pieței din momentul în care citiți acest articol, până la particularitățile proiectului dumneavoastră, precum suprafața, materialele alese și echipa de meșteri care execută lucrarea.
Mai jos vă prezentăm principalele aspecte care vor determina prețul final al lucrării. Pe baza lor puteți calcula necesarul de materiale, puteți căuta sau cere oferte și puteți ajunge la un cost mai aproape de necesitățile proiectului dumneavoastră.
Suprafață: 60mp, 100mp etc.
Materialul ales: Isolair Thermo, polistiren extrudat* , etc.
* dacă alegeți polistirenul extrudat, aveți în vedere și costurile suplimentare cu adezivul sau spuma, manopera și pierderile de material + timpul de uscare a adezivului care ajunge de regulă la 24 de ore.
Plasa de armare: sudată sau din fier-beton sau armare șapă cu fibră
Sistemul de încălzire: dacă optați pentru asta.
Șapă: Material + manoperă + timp de uscare. Tipuri de șapă: umedă autonivelantă, semiuscată, mecanizată.
Țineți minte:
Cu cât doriți o izolare de calitate mai mare, cu atât costurile sunt mai ridicate acum, iar investiția se va amortiza în timp mai scurt. Dar să nu uităm că o izolare bună înseamnă confort sporit pentru un timp mai îndelungat și facturi mai mici la încălzire pe termen lung.
De asemenea, cu cât este mai complexă izolarea pardoselii, cu atât este mai scumpă.
Dar ieftin rămâne ieftin și va costa mai mult pe viitor.
Sursa: Unsplash
Pe scurt, în funcție de cât de bine este făcută lucrarea vă veți bucura sau nu de toate beneficiile izolării din pardoseală.
Pentru asta, recomandarea noastră este să apelați la specialiști precum:
Recomandarea se aplică inclusiv materialelor folosite – să fie produse de specialiști, să aibă o performanță ridicată și bine documentată, precum este și IsolAir Thermo.
Desigur, dacă ați decis deja să lucrați cu specialiști, ei vă vor ghida și recomanda produsele cele mai potrivite.
Cu toate că de multe ori misiunea specialiștilor este ignorată de proprietari și de meseriași, misiunea lor clară este de a se asigura că un proiect este dus la bun sfârșit întocmai după specificațiile producătorului sau ale proiectantului.
Rolul specialiștilor este de a se asigura că se respectă toate standardele de aplicare și construcție a materialelor în cea mai mare siguranță, la cel mai înalt standard și nu în ultimul rând în timpul optim stipulat în contract.
Veți dormi mai liniștit – și mai confortabil – știind că lucrurile au fost bine făcute.
Prima și nu singura greșeală în montarea izolației în pardoseală este locul de înmagazinare până la efectuarea lucrării propriu-zise.
Cam orice izolație trebuie de regulă despachetată cel mult cu o zi înainte de efectuarea lucrării în interior, deoarece umiditatea și razele directe ale soarelui pot avea efecte negative asupra izolației.
O altă greșeală majoră o reprezintă golurile și compresia materialelor de izolație.
Stabilitatea izolației mai ales între structurile de lemn este importantă, astfel încât să nu rămână goluri neacoperite.
Iar presiunea exercitată pe materialele de izolație trebuie sa fie distribuită uniform până la turnarea șapei armate.
O altă greșeală majoră este ignorarea stării materialelor pe care va fi montată izolația.
Dacă izolația va fi montată pe o structură de lemn putrezită sau mucegăită, atunci izolația se va deteriora cu siguranță în timp.
Aceste materiale compromise trebuie schimbate obligatoriu înainte de începerea montării izolației. Doar în acest caz vă puteți asigura că podeaua va dura mult timp, iar ciuperca mucegaiului nu vă va face probleme în viitor.
Încă o greșeală ignorată de multă lume este aplicarea unei izolații de pardoseală prea subțiri.
În cazul foliei termoreflective Isolair Thermo nu veți avea această problemă deoarece 1 cm de folie termoreflectivă înlocuiește cu succes 5 cm de polistiren extrudat.
Izolarea pardoselii este un subiect cuprinzător și important pentru orice proprietar de locuință.
Făcută corect și cu materialele potrivite, aduce beneficii multiple – de la confort sporit (cum e plimbatul liniștit prin casă iarna, fără ciorapi foarte groși sau șlapi), până la confort fonic (mai puține sunete auzite de la etaj la parter) și, desigur, la economii financiare, deoarece mai puțină căldură se pierde prin pardoseală.
Sperăm că acest ghid v-a fost util și vă stăm la dispoziție cu soluții de izolare moderne și performante.
Copyright © Isolair Thermo 2025 All Rights Reserved